Şenol Yorozlu
Şenol Yorozlu (d. 1950, Trabzon) 1973-1978 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Prof. Neşat Günal Atölyesi'nden mezun oldu. Akbaba, Pardon, Ustura ve Gırgır mizah dergilerinde karikatür çizdi. 1978'de ilk kişisel sergisini açtı. Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında pek çok kişisel sergi açan Şenol Yorozlu, fuarlar ve bianellerede katılmıştır.
Katıldığı Bianeller [değiştir]
- 1986 Uluslararası Asya Bienali, Dakka, Bangladeş
- 1. Uluslararası Asya-Avrupa Bienali, Ankara
- 1987 !1. Uluslararası İstanbul Bienali
- "Geleneksel Mekanlarda Çagdaş Sanat" İstanbul
- 1988 2. Uluslararası İstanbul Bienali, İstanbul
Ödüller [değiştir]
- 1975 İtalya Vercelli Uluslar arası Karikötür Yarışması'nda Altın Madalya
- 1979 Uluslararası İstanbul Sanat bayramı-Yeni Eğilimler Sergisi Başarı Ödülü
- 1982 İstanbul Vakko Büyük Resim Yarışması Mansiyon
- 1983 İstanbul Vakko Büyük Resim Yarışması Büyük Ödül
- 1985 Ankara Sanat Kurumu Yılım Sanatçısı Ödülü
İzel Rozental
İzel Rozental karikatürist, mizahçı, köşe yazarı ve işadamıdır. 2 Mart 1951 yılında İstanbul’da doğdu. Makale, röportaj ve kitap eleştirileri Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinde yayınlandı. Çok az sayıdaki Aşkenaz Musevilerindendir. 1991'den beri Musevilerce çıkartılan haftalık Şalom gazetesinde editoryal karikatürleri yayınlanmaktadır. 1999 yılından beri Schneidertempel (Terziler Sinagogu) Sanat Merkezi'nin yöneticiliğini, 2004 yılından bu yana da Güldiken Mizah Kültürü Dergisi'nin başyazarlığını yapmaktadır. Karikatürlerinde politik olaylarla dalga geçmektedir.
Naif bir çizgiyi ve güncel olaylara dair zengin bir gözlem gücünü yansıtan karikatürleri, sanatçının çizimlerinin sadece mizahi gücüyle değil, grafik sanatları açısından da bir iz bırakmasına neden oldu. Az sözlü, gereksiz süslemelerden kaçınan yalın çizgisi, sanatçının çok sayıda yurtdışı sergi ve albüme davet edilmesine neden oldu. Halen FECO (Dünya Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu) ikinci genel başkanıdır.
İzel Rozental karikatürlerini kitap olarak bastı ve çeşitli mizah kitapları da yazdı. Yarım asrı geçen sanat yaşamını hâlâ sürdüren İzel Rozental, iş yaşamında da kalem ve kâğıt ikilisinden kopamadı. Dolmakalem üreticisi ScrikssKalem şirketinin yöneticiliği görevini sürdüren Rozental, TÜKİD (Türkiye Kırtasiyeciler Derneği) yönetim kurulu sözcü üyesi ve aynı derneğin yayın organı olan Frekans Dergisi'nin editörüdür. İzel Rozental, Türkiye'de editoryal gazete çizerliğinin sınırlı sayıdaki temsilcilerinden biridir...
Yazdığı "Yol Boyunca" adlı adlı gezi kitabı geçtiğimiz senelerde satışa sunulmuştur.
İsmail Gülgeç
İsmail Gülgeç (d. 1947, Gaziantep - ) Türk karikatürist.
Çalışma hayatına 1965 yılında İzmir'de Yeni Asır gazetesinde başladı; Demokrat İzmir, Ege Ekspres gazetesi ile Devir dergisinde çalıştı. Buralarda Kurtbay adlı tarihi çizgi-roman, karikatür ve karikatür bantları çizdi. İstanbul'da Milliyet gazetesi, Milliyet Çocuk dergisi, Cumhuriyet gazetesi ve çeşitli medya gruplarında çalıştı. 3 dönem Karikatürcüler Derneği Başkanlığı yaptı.
Özgün Uysal
Özgün Uysal, (1963- ) Balıkesir/Gönen doğumlu, asker kökenli gazeteci yazar, çizgi roman ve karikatür sanatçısı. 70'li yılların sonunda Çivi Mizah Gazetesi'nde, çizgilerini geliştirdi, 80'li yılların ortasında çizgi roman çizmeye başladı. Karikatürleri ve çizgi romanları yurt dışındaki gazete ve dergilerde, Türkiye'de ise askeri yayınlarda, ulusal ve yerel basında, mizah dergilerinde yayınlandı. 1979 ve 2000 yıllarında iki kez kişisel karikatür sergisi açtı. 1982-2004 yılları arasında Deniz Astsubayı olarak görev yaptı, 2004 yılında Silahlı Kuvvetlerden emekli oldu.
Geçmişte Deniz Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulu (DASTOK) öğrencilerinin, günümüzde ise Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu (DAMYO) öğrencilerinin şapkalarında kullanmakta oldukları ay-yıldızlı kokartların kreatörüdür.
Çizgi romanlardan sinemaya uyarlanan Fantastik Türk Filmlerinin araştırmacısıdır. Fantastik Türk Filmlerinin efsane aktörü İrfan Atasoy için hazırladığı biyografi, Türk Sineması veri tabanı tarafından tek kaynak olarak kullanıldı.
1981 yılında Kamera Dergisi'nin afişlerini, 1987 yılında Çanakkale Belediyesi tanıtım kitapçığını, 1996 yılında Gölcük Tersanesi Komutanlığı NATO Kalite Faaliyetleri kapsamında ISO afişlerini ve lösemili çocuklar için, Biz Bunları Neden Konuşmadık isimli kitabı resimledi.
Karikatürleri ve çizgi romanları Almanya, A.B.D. ve Avustralya'da da yayınlandı. Bazı karikatürleri Almanya'da Abs. Junger Jung'un doktora tezine kabul edildi. 1981 yılında Bitirim, 1984 yılında Kaptan Mirza, 1987 yılında özel kıyafetinin göğsünde Türk bayrağının sembolü ay-yıldız, maskesinin alın kısmında Türkiye'yi simgeleyen "T" harfi bulunan, Türkiye'nin ilk süper kahramanı "Kaptan Ay-Yıldız", 2004 yılında Donanma Kaplanı ve 2008 yılında "Kilink-2, Efsane Geri Döndü" isimli çizgi roman serilerini çizdi. 80'li yıllarda Yüzbaşı Volkan dergisinin çizeri Ali Recan'ın yönettiği Alfa Yayınları'na ait çizgi roman dergilerinde ; 2002-2004 yılları arasında ise Genelkurmay Başkanlığı'nca yayımlanan "Mehmetçiğin Sesi Ay-Yıldız" bülteninde kısa çizgi romanlar ve karikatürler çizdi. Anadolu Karikatürcüler Derneği üyesidir. 2004 yılında emekli olduktan sonra değişik yerel gazetelerde köşe yazarlığı, muhabirlik, haber müdürlüğü, yazı işleri müdürlüğü ve temsilcilik görevlerinde bulundu. Günümüzde gazetecilik ve çizerliği birlikte yürütmektedir. A.B.D.'den yayın yapan www.questionjar.com isimli sitenin lisanslı çizeridir.
Vala Somalı
Uğur Aktaş
Umut Sarıkaya
26.04.1980 de Sivas'ta doğdu. 1996 Yılında İ.T.Ü Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesine girdi.
Umut Sarıkaya, 2004-2007 yılları arasında Penguen'de çalışan karikatürist. 5 Eylül 2007'den itibaren Uykusuz'da çizmeye başladı.
Sayfasının üst bölümüne yaptığı karikatürlerde geçmişimizdeki mahalle arası veya sokak muhabbetleri diye tabir edilen her türlü şeyi hatırlatarak beğeni kazanmaktadır. Kendisine 'tespit adamı' diyenler mevcuttur. Alt bölüm ise "Benim de Söyleyeceklerim Var" isimli bir yazı köşesine ayrılmıştır. Çeşitli edebi akımlardan ve romanlardan esinlenerek oluşturduğu bir bölümdür. Sayfasının kenarlarına da ufak çizimler yapar. Özellikle Semih Cumhuriyeti adlı hayali ülkesiyle, bir ülkede, şehirde hatta bir evde görülebilecek bütün absürdlükleri karikatürlerine yansıtır. Karikatürlerinde aynı zamanda alt ve üst sınıf çatışmalarına değinir.
Ekim 2005'te Penguende yazdığı "Benim de Söyleyeceklerim Var" başlıklı yazıları kitap olarak toplanmıştır. 2006 sonunda vatani görevini yapmak üzere askere gitmiştir. Bu ayrılığın etkileri, o dönem Penguen'de olumsuz anlamda gözlenmiştir. 6 ay sonra geri dönerek bütün Penguen okurlarını sevindirmiş, ancak Penguen'den ağustos ayı içerisinde ayrılmıştır. Sarıkaya, 5 Eylül 2007'den beri Penguen'den beraber ayrıldıkları çizerler ile çıkardıkları Uykusuz isimli dergide çizmektedir.
Turhan Selçuk
Tekin Aral
Tekin Aral, (d. 1941, İstanbul - ö. 20 Nisan 1999, İstanbul) Çizer, karikatürist.
Çizgilerdeki yeteneğini, ortaöğrenim yıllarında karikatürle keşfeden Aral, ilk deneyimini 1956 yılında Dolmuş dergisinde yayımlanan karikatürüyle edindi. Ardından Tef, Karikatür, Taş gibi dergilerde çizgileri çıktı. Vatan, Yeni Sabah, Akşam ve Yeni Tanin gazetelerinde çizer olarak çalışan Tekin Aral, kardeşi Oğuz Aral ile birlikte Türkiye'de ilk çizgi film çalışmalarını yapanlar arasında yer aldı. 1968 yılında Günaydın gazetesinde çalışmaya başladı. Bu süreçte yine Oğuz Aral'la birlikte Gırgır dergisinin oluşumunda yer aldıktan sonra, 1976 yılında Fırt adlı bir dergi çıkardı, yarattığı Arap Kadri tiplemesi ilgi gördü. Karikatürcü bir kuşağın yetişmesinde büyük rol oynayan ve gülmece içerikli yazılar yazan sanatçı, böbrek ve akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.
Tayfun Akgül
Prof. Dr. Tayfun Akgül (d. 1963 - İstanbul), karikatürist, akademisyen. 1980'li yıllardan beri karikatür çiziyor. Çizgileri; yurtiçinde Cumhuriyet, Bilim Teknik, Homur ve Matematik Dünyası'nda, yurtdışında "The IEEE Engineering in Medicine and Biology" adlı uluslararası dergi ile "The IEEE Region 8 Newsletter"'da Et Cetera (vesaire) adını verdiği karikatür köşesinde yayımlanmaktadır.
Prof. Dr. Ali Nesin'in yazdığı Matematik ve Doğa, Matematik ve Oyun, Matematik ve Sonsuz ile Develerle Eşekler adlı kitaplar ile Fenni Yazar Piref. H. Ökkeş'in yazdığı Dörtköşe Yazılar ve Dörtköşe Mektuplar adlı kitaplarda desen ve karikatürleri yayımlandı.
Haziran 2000'de İstanbul'da gerçekleştirilen uluslararası bir konferans kapsamında uluslararası bilimsel karikatür yarışması düzenledi. Karikatürleri ABD'de Pittnews, In Pittsburgh, Journal of Irreproducible Results adlı dergilerde de yayımlandı.
1 Nisan 1998, 1999 ve 2000 tarihlerinde Drexel Üniversitesi'nde (ABD) "Şaka Konferansıarı" düzenledi.
2009 yılında İTÜ Açıkhava Karikatür Sergisi'ni düzenlemiştir.
"Wittworld" adlı uluslararası karikatür grubunun Türkiye temsilcisidir. Halen İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik - Elektronik Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Tayfun Akgül, çeşitli dönemlerde TÜBİTAK, Çukurova Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi ve Drexel Üniversitesi'nde görev yaptı.
Tarık Tolunay
Tan Oral
Tan Oral, (d. 20 Mayıs 1937 - Amasya'nın Merzifon ilçesi) Karikatür sanatçısı.
1963' te Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun olan Tan Oral, üç yıl mesleğini icra ettikten sonra daha sonra karikatür, film ve çizgi film konularıyla ilgilenmeye başladı. 1969 yılında "Sanatçılar Birliği"'ne üye olan Oral, 1971'de bu oluşumun başkanlığını yaptı. Bu süreçte Ant, Yeni Gün, Yansıma, Özgür İnsan gibi dergi, gazete, sendika yayın organlarında karikatürleri yayımlandı. Dostlar Tiyatrosu için filmler hazırladı.
1973'te üye olduğu Karikatürcüler Derneği'nde 1979'a kadar yönetim kurulu üyeliği, yazmanlık ve üç dönem başkanlık görevlerinde bulundu.
İlk kez Günlük Politika gazetesinde günlük karikatürler çizmeye başlayan (1976) Tan Oral, daha sonra Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeyi sürdürdü. Bir dönem, mezun olduğu Mimar Sinan Üniversitesi'nin Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Halen Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Canlandırma Sanatları bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeye devam etmektedir. 11 Haziran 2008 itibariyle Taraf gazetesinde çizmeye başlamıştır.
Ödülleri [değiştir]
- TMTF (Türkiye Milli Talebe Federasyonu) Uluslararası Kültür Şenliği, Karikatür Yarışması Birincilik ödülü (1967)
- Gayrettepe Resim Yarışması Birincilik ödülü (1969)
- TRT Kültür Sanat ve Bilim Odülleri Yarışması Büyük Ödülü (1970)
- Üsküp Uluslararası Karikatür Yarışması Onur Ödülü (1978)
- Çağdaş Gazeteciler Derneği Yılın Karikatürcüsü 1980, 1981, 1983, 1984, 1985, 1992
- İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Başarı Ödülü (1990)
- Basın Sağlık Hizmet Ödülü (1990)
- Japon Yomiuri Simbun Karikatür Yarışması Excellence Ödülü (1983)
- Üsküp Mizahi Afiş Yarışması İkincilik Ödülü (1984)
Eserleri [değiştir]
- Sansür (1977)
- Büyük Türkiye (1978)
- İki Minik Kentli (1980)
- Gözağrısı (1986)
- Sus ve Dinle (1989)
- Pencereler (1983)
- İstanbul (1986)
- Yaza Çize (1988)
- Cumartesi Pazar (1969) (Film)
- Sansur (1970) (Film)
- Kelebek Kanadi (1996) (Film)
Suavi Süalp
Suavi Süalp (d. 23 Nisan 1926 İstanbul - ö. 14 Nisan 1981) Türk karikatürist, mizahçı.
İstanbul, Üsküdar'da doğmuştur. Babası Kurtuluş Savaşı gazilerinden Arif Hikmet Bey'dir. Haydarpaşa lisesinden sonra İDGSA afiş bölümüne devam etti. 1948'da Akademiyi terk edip askere gittikten sonra sünnetlerde saz takımlarında kanun çalmak, Babıali'de grafikerlik, Karagözcülük gibi pek çok işte çalıştı. İlk yazıları 1954'de TEF dergisinde çıktı. 1959'da kendisinin yazıp çizdiği 'Çapkın Hırsız' çizgi roman dergisini çıkardı. Dolmuş, Gölge, Karakedi, Taş, Pardon, Akbaba dergilerinde çalıştı.
1972 yılında Türk mizahında bir dönüm noktası olan Salata dergisini çıkardı. Daha sonra Gırgır , Çarşaf ve Atmaca dergilerinde çalıştı.
1968'de Üç Maymun Kabare tiyatrosuna 'Aç koynunu ben geldim' oyununu yazdı. Daha sonra Nejat Uygur, Gazanfer Özcan ve Muammer Karaca kabare tiyatrolarına 20'den fazla oyun yazdı.
Süalp pek çok Türk filminin senaryosunu yazmıştır. 1960'larda aile komedileriyle başladığı senaryoları 70'li yıllarda seks komedilerine dönüşmüştür.
Süalp'in Zavallı Behçet, Meşhur Rezaletler ve Gene iyi dayandık isimli üç kitabı vardır.
Türkiye'de absürd mizahın öncüsü olmuş, hayatı boyunca geçim sıkıntısı çekmiş, değeri fazla anlaşılmamıştır. 14 Nisan 1981'de geçirdiği bir kalp krizi sonucu vefat etmiş, Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmiştir.
Suat Yalaz
Suat Yalaz, 1932 yılında Çiçekdağ'da doğdu. Memur çocuğu olduğu için, gençliğinin ilk yılları Denizli, Adana, Kayseri illerinde geçti. Yüksek tahsilini İstanbul'da Güzel Sanatlar Akademisinde tamamladı. Öğrencilik yıllarında günlük gazete ve haftalık mizah dergilerinde yeni akım karikatüristlerinden biri olarak dikkat çekti. 1960'da Akşam Gazetesi'nde yazip çizmeye başladığı Karaoğlan'ın büyük ilgiyle karşılanması ona hem basında yayıncılık, hem de en büyük tutkusu olan sinema alanında yapımcılık ve yönetmenlik kapısını açtı. Kendi firması adına 8 film yaptiktan -ve Yeşilçam'da 10 yıldan fazla süren bir tarihi macera filmleri çığırı açtıktan- sonra 1971 yılında gittiği Fransa'da KARAOĞLAN'ı 7 yıl süreyle yayınlattı. Bu arada farkına varmadan (!) Paris'e yerlesmiş oldu. Türkiye'yle bağlantısını hiç kesmeyen sanatçı hem Avrupa'nin en ünlü yayınevleriyle, hem de ülkemizin en büyük gazeteleriyle çalışmalarını sürdürdü. Halen çesitli gazetelerde eserleri yayinlanmaktadir. Başyapıtı Karaoğlan'sa Lal Kitap tarafından çıkarılmakta ve bu yazı yazıldığı sırada 40, sayıya ulaşmış bulunmaktadır.
Suat Yalaz Arşivine Pecya aracılığı ile dijital olarak ulaşabilirsiniz.
Sezgin Burak
Sezgin Burak, (d. 1935 - ö. 1978) Türk karikatürist, çizgiroman sanatçısı.
Türk ve Avrupa basınında değerli eserler veren Sezgin Burak, 1935 yılında Adapazarı'nda doğdu.
İlk karikatürleri, ilkokul sırasında Doğan Kardeş dergisinde yayınlandı. Sezgin Burak, profesyonel olarak ilk eserlerini Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdiği 1952 senesinde vermeye başladı.
Sırasıyla; Akbaba'da karikatürler, Aydabir, Yirminci Asır, Bütün Dünya ve Hafta mecmualarında resimler, kompozisyonlar yaptı. 1957 yılında resim ve dekorasyon öğrenimini tamamlayarak Akademi'den mezun oldu. Aynı yıl Cumhuriyet gazetesinde, Fakir Baykurt'un Yunus Nadi ödülü kazanan ünlü romanı Yılanların Öcü'nü resimledi.
1958'de Cumhuriyet Gazetesinde günlük karikatürler, çeşitli tiyatrolarda sahne dekorları ve aynı gazetede "Ala Geyik" romanını resimlendirdi. Hayat ve Ses mecmualarında roman ve hikâye resimleri, ayrıca kitap kapakları, sinema reklamları hazırladı.
1964 yılında Bizimkiler adlı bant karikatür tipini yarattı. 1965'te İtalya'da "El Cougar" kahramanını yarattı. 1966'da Milano'da düzenlenen Avrupa Reklam Yarışması'nda iki birincilik aldı.
1966'da İtalya'nın Milano şehrinde ünlü çizgiroman kahramanı Tarkan'ın ilk eskizlerini hazırladı. Kahramanına kendi aile kökeninin de dayandığı Tatarlar'dan esinlenerek, Tatar Kanı kelimelerinden TARKAN ismini yarattı. TARKAN'ın ilk yayını 1967 yılında Hürriyet gazetesinde başladı. Eseri sinemaya da aktarılarak 5 adet TARKAN filmi çekildi. TARKAN'ın maceraları 1971 yılında dergi olarak yayınlanmaya başladı. Çarşamba günleri yayınlanan haftalık TARKAN dergisi, okurlarının vazgeçilmez tutkusu oldu.
TARKAN'ın resmi internet sitesi TARKAN.com.tr
1968 ve 1969 yıllarında Yaşar Kemal'in İnce Memed romanını, 1970'te ise Ağrı Dağı Efsanesi romanını resimlendirdi. 1976'da Çoban Çantası adlı resimli romanını yarattı.
Son olarak çeşitli akrilik ve yağlıboya çalışmaları da yapan sanatçı, 1978 yılında vefat etti.
Sanatçının ailesi tarafından kurulmuş bulunan TARKAN.com.tr isimli internet sitesi bulunmaktadır.
2008 yılında, yine sanatçının ailesi ve sevenleri tarafından TASEYAD (Tarkan Çizgiromanını ve Sezgin Burak'ın Eserlerini Yaşatma Derneği) kurulmuştur. TASEYAD'ın internet sitesi
2007 yılında ADAPAZARI Büyükşehir Belediyesi tarafından, TARKAN'ın 40.yılında sanatçının doğumgünü olan 15 MAYIS 2007 günü, SEZGİN BURAK'a SAYGI GÜNÜ düzenlenmiştir. Etkinlik kapsamında açılan sergi, Adapazarı'ndan sonra BODRUM ve DENİZLİ'de sanatseverlerin ilgisine sunulmuştur. Sergi ve diğer etkinlikler TASEYAD bünyesinde sürdürülmektedir.
Serkan Altuniğne
Serkan Altuniğne (d. 14 Nisan 1977) Türk karikatürist. Karikatür çizmeye Ekim 2002'de Penguen dergisinde başladı. Şubat 2006'da ilk karikatür kitabını yayımladı. "Serkan Altuniğne" ve "Aşk Acısı" adlı karikatür köşeler vardır. Ayrıca Lombak'ın da son sayılarında da öyküler çizmiştir. Hâlâ Penguen dergisinde karikatür yayınlamaktadır.
Şahan Gökbakar ile birlikte 2007 yılında Kime Diyorum Ben adlı programda Şahan Gökbakar'ın skeçlerinde rol almıştır.
Şahan Gökbakar'ın başrol oyunculuğu yaptığı, 2008'de vizyona giren Recep ivedik tatilde ve 2009'da vizyone giren Recep İvedik 2 isimli filmlerin Şahan Gökbakar ile birlikte senaristliğini yapmıştır. Ve aynı filmde minibüsteki Rockçı çocuk olarak kısa bir rolde oynamıştır.
Semih Balcıoğlu
Semih Balcıoğlu, (1928, İstanbul – 27 Ekim 2006, İstanbul). Türk karikatürist.
Işık Lisesi'ni ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin grafik bölümünü bitirdi. İlk karikatürünü 1943 yılında Akbaba Dergisi'ndeki Genç Fırçalar bölümünde yayınladı, o günden sonra karikatürü hiç bırakmadı. Amcabey, Akşam, Dünya, Hürriyet ve Tercüman, Politika, Yeni Yüzyıl gazetelerinde çalıştı. Çarşaf ve Çivi dergilerini yönetti.
Meslek hayatı boyunca 49 ödül kazandı ve Gabrova Mizah Evi'nin yaptığı oylama sonucu dünyanın en iyi 106 çizerinden birisi oldu. Türkiye’de ilk üç boyutlu karikatürü gerçekleştirdi. 67 kişisel sergi açtı. Eserleri Tolentino, Gabrovo, Basel ve Varşova'daki karikatür müzelerinde yer alır. 19 kitap yayımlamıştır.
1969'da iki arkadaşıyla beraber Karikatürcüler Derneği'ni kurdu ve 7 dönem derneğin başkanlığını yaptıktan sonra 1996'da derneğin onursal başkanı seçildi.
1973-1979 arasında Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın başkanlığında bulundu. Karikatürlerini 60 kişisel sergide sergiledi, 19 karikatür kitabı yayımlandı. "Güle Güle İstanbul" adlı eseri, İtalya'da "Karikatür Kitapları Yarışması"nda birincilik kazandı. "Kapadokya" adlı karikatür kitabı nedeniyle adı Ürgüp'te bir parka verildi. Ürgüp'te düzenlenen karikatür yarışmasının gelenekselleşmesini sağladı.
1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı ünvanını almıştır; 15 Ocak 2002'de Mimar Sinan Üniversitesi tarafından verilen onursal doktora ünvanını aldı. Basın Şeref Kartı sahibi, evli ve bir çocuk babası idi.
27 Ekim 2006 günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Cenazesi İstanbul'daki Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedilmiştir.
Ödüllerinden bazıları [değiştir]
- "Gümüş Güvercin (Skopje)"
- "Altın Madalya (Pescara)"
- "Altın Palmiye (Bordighera)"
- "Gümüş Hurma (Bordighera)"
- "İş Bankası Büyük Ödülü"
- "Abdi İpekçi Barış ve Kardeşlik Ödülü"
- "TÜYAP Onur Ödülü"
- "Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü"
Kitaplarından bazıları [değiştir]
- Yazısız Çizgiler
- 50 Yılın Türk Mizah ve Karikatürü
- Güle Güle İstanbul
- Cumhurilet Dönemi Türk Karikatürü
- Gözüm Görmesin
- Karikaturgut
- Galeri Çiller
- Hacı-Bacı
- Semih Balcıoğlu Kitabı
- Cumhuriyet’in 75. Yılında Türk Karikatürü
- Palyaçolar
- Kapadokya
- Kırmızı-Red
- Mavi
- Önce Çizdim Sonra Yazdım
- Memleketimden Karikatürcü Manzaraları
- Çizgiyle 2002 Günlüğü.
Selçuk Erdem
Selçuk Erdem, 1976 Ankara doğumlu tanınmış bir Türk karikatüristtir.
Profesyonel çizerliği 1990'da Limon Dergisi'nde başladı. Leman ve L-manyak dergilerinde sanatı daha da gelişti. Leman dergisinden ayrılarak çizer arkadaşları Erdil Yaşaroğlu, Bahadır Baruter ve Metin Üstündağ ile birlikte haftalık mizah dergisi Penguen'i kurdu. Halen Penguen'de çizmeye, aynı zamanda da derginin editörlüğünü yapmaya devam etmektedir. Kahramanları hayvanlar, yeniçeriler, uzaylılar olan karikatürler çizdi. Kişisel web sitesi, Türkiye'nin en çok ilgi çeken mizah sitelerinden biri oldu.
Selçuk Erdem karikatürlerini Unplugged Unplugged 2 ve selçuk erdem 3 isimli albümlerde toplamıştır.
Selçuk Demirel
Selçuk Demirel (d. 18 Mayıs 1954 Artvin) Türk çizer.
İlk çizimlerini 1973 yılında Ankara'da lise öğrencisiyken yayımladı. Daha sonra mimarlık öğrenimine devam ederken, Mimarlık Dergisi başta olmak üzere dönemin önemli dergi ve gazetelerinde desenlerini yayınlamayı sürdürdü. 1978'de Paris'e yerleşti. Çalışmalarını Paris'ten sürdüren Selçuk Demirel; Cumhuriyet, Yeni Yuzyil, Kitap-lik P, Milliyet gibi Türk yayımları ile, Fransa'dan Le Monde, Le Monde Diplomatique, Le Nouvel Observateur ve ABD'den The Washington Post, The New York Times, The Wall Street Journal, The Boston Globe, Business Week, SellingPower gibi yayın organlarında sürdürdü.
Çalışmaları kitap illustrasyonlarından, dergi ve kitap kapaklarına; desen albümlerinden, çocuk kitaplarına, kartpostaldan afişe dek çeşitlilik gösterir. 1974'de Akla Kara 1 adlı ilk sergisini açtı. 1981 yılında yayımlanan ilk çocuk kitabı Karga Karga Gak Dedi'den sonra pek çok çocuk kitabı Türkiye ve Almanya, Fransa, Japonya gibi ülkelerde yayımlanmıştır.
Sedat Nuri İleri
Sedat Nuri İleri (d. 1888 - ö. 22 Eylül 1943), Türk karikatürist.
Sedat Nuri İleri, 1888 yılında Sakız’da doğdu. Bahri Sefit Valisi Abidin Paşa’nın torunu, Ayan Meclisi üyesi Nuri Paşa’nın oğludur.
Belçika Grembloux Yüksek Ziraat Okulu’nda öğrenimini tamamladıktan sonra, Belçika'da “Labarde” (Sakal) mizah dergisini (1908), daha sonra da 1911’de kardeşleri Suphi Nuri ve Celal Nuri ile İstanbul’da İleri Gazetesi’ni yayımladı. İstanbul Radyosu’nun kuruluşunda bulundu. Politik ve sosyal konulu karikatürleri Yedigün, Karikatür ve Akbaba dergileriyle, Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlandı. Karikatürlerini Paris’te sergiledi (1939). I. Dünya Savaşı yıllarında Fransa’da bulundu.
Salih Memecan
Salih Memecan (d. 2 Eylül 1952), Türk karikatürist. Karikatürleri günlük olarak Sabah gazetesi ve ATV’de , haftalık olarak da Aktüel dergisinde yayınlanmaktadır.
Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık Fakültesi’ni bitirdikten sonra yine aynı bölümde yüksek lisansını bitirmiştir. Daha sonra Fullbright bursuyla gittiği A.B.D’de Pennsylvania Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamıştır (1983).
Salih Memecan, günlük olarak Sabah gazetesinin ön sayfasında yayınlanan Bizimcity karikatürlerini çizerken bir yandan da yine aynı gazetenin arka sayfasında günlük olarak yayınlanan Sizinkiler bant karikatürlerini çizmektedir. 1998-2007 seneleri arasında ABD'de, New York eyaletinde yaşamış, karikatürlerini ABD'de çizmiştir. Şimdi ise Türkiye'de yaşamaktadır. AKP milletvekili Mesude Nursuna Memecan ile evlidir.
Rıza Külegeç
Rıza Külegeç, kaligraf, Avanak Avni karakteri için Oğuz Aral'a, Bezgin Bekir karakteri için Tuncay Akgün'e esin kaynağı olmuş karikatür-adam.
On altı yaşındayken ofisboy olarak Gırgır dergisinde çalışmaya başlamış, balon çizeri olarak çalışmayı sürdürmüştür. Bir süre tiyatroculuk yaptı ve reklam filmlerinde oynadı. Gırgır'a gidişini ve Avni tiplemesinin doğuşunu şöyle anlatır:
"16 yaşındaydım ve lise öğrencisiydim, derslerim de pek iyi değildi. O dönemlerde çocukların yaz tatillerinde çalışması gibi bir adet vardı. Ev sahibimiz gazeteci Ergin Konuksever o zamanlar Günaydın gazetesinde çalışıyordu. Beni aldı Cağaloğlu'na götürdü ve Oğuz Aral'ın yanına bıraktı. Gırgır henüz dergi olmamıştı. Günaydın gazetesinin bir sayfasında yayımlanıyordu. Bir yıl sonra dergi formatında çıkmaya başladı. Serde gençlik var. Ergenlik ve başında kavak yelleri esiyor halimi yaşıyorum. O dönemde bütün avanaklıklarımız da ortada duruyordu. Oğuz Aral'ın zekâsı bunu yakaladı ve 'Avanak Avni' tipi böyle doğdu.[1]
Ratip Tahir Burak
Ratip Tahir Burak, (d. 1904, İstanbul - ö. 28 Ekim 1976, İstanbul), karikatürist, çizgi roman ressamı.
1921 yılında Heybeliada’daki Yüksek Denizcilik Okulu'nu bitirdi. 1922 yılında ilk karikatürlerini Aydede dergisinde yayımladı. 1926 - 1928 arasında İsmet İnönü'nün desteğiyle, Paris'te resim eğitimi gördü. Türkiye'ye döndükten sonra resim öğretmenliği ve çeşitli basın organlarında çizerlik yaptı. 1936 yılında Ankara'ya yerleşen sanatçı, bazı resmi kurumlarda ressam olarak çalışmasının yanında, Ulus gazetesinde karikatürler çizdi.
1950 yılında İstanbul'a dönerek Hürriyet gazetesinde çalışmaya başladı. Halk adında bir gazete çıkarma girişimi kısa ömürlü oldu. Ulus gazetesinde çizdiği siyasi içerikli bir eleştiri katikatürü nedeniyle 1956 yılında 18 ay hapis cezası aldı. Cezaevinden çıktıktan sonra 1961 yılında Kurucu Meclis'e CHP üyesi olarak girdi. 1961 - 1965 yılları arasında CHP milletvekilliği yapan Burak, Akşam ve Yeni İstanbul gazetelerine çizgi roman serileri üretti. Bazı yapıtları da kitaplaştırıldı.
Yapıtları [değiştir]
- Karikatürcünün Şakaları, 1953
- Hapishane Hatıraları, 1963
- Barbaroslar, 1963
Piyale Madra
Piyale Madra (d. 1958, Ankara), Türk karikatürist.
Ortaöğrenimini Ankara'da tamamladı, 1974'te Fransa'ya giderek eğitimini Grenoble'daki Ecole des Beaux-Arts'da sürdürdü. 1977'de D.G.S.A. Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksekokulu Grafik Bölümü'nü bitirdi. Grafik çalışmalarını 1981'de Stokholm'de sürdürdü.
Madra, önce "Piknik" bantlarıyla tanındı. Piknik 1982'de Milliyet'te başladı. Ardından yaklaşık 10 yıl boyunca Cumhuriyet'te yayınlandı. 1992'de ise Türkçe ve İngilizce olarak kitaplaştı.
Piyale Madra Ademler ve Havvalar'a 1994'te Yeni Yüzyıl gazetesinde başladı. Gazetenin 1998'de yayın yaşamına son vermesi ile Radikal'e geçen "Ademler ve Havvalar"ın ilk kitabı aynı yıl Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı. "Piknik"ler de "Ademler ve Havvalar" da çizgi film oldular. "Piknik"ler TRT1'de "Ademler ve Havvalar" NTV'de yayınlandı. Piknik yurtdışına da açıldı. Yayın haklarını İspanyol Televizyonu "Canal Metro" satın aldı.
Babası Mustafa Gülcügil İçişleri Bakanlığı yapmış ve 2008 yılında vefat etmiştir.
Sergileri [değiştir]
- Forte dei Marmi'de (İtalya) kişisel sergi "Premio Satira Politica" Politik Hiciv Ödülü, 1994
- 6. Ferran (İtalya) Kadın Çizerler Bienali, 1995
- İstanbul Kadın Eserleri Kütüphanesi'nde kişisel sergi, 1995
- Ghent'da (Belçika) kişisel sergi1995
- Heusent'de (Belçika) kişisel sergi1996
- İstanbul Galeri BM'de "A table" adlı karma sergi1996
- 7. Ferran (İtalya) Kadın Çizerler Bienali1997
- Paris'te (Fransa) Türk Kadın Çizerler Sergisi, 1998
- Berlin'de (Almanya) Türk Çizerler Sergisi 1998
- Lyon'da (Fransa) kişisel sergi 1999
- İstanbul'da Paul Gillon ile ortak sergi 2000
- Amiens'de (Fransa) kişisel sergi 2000
- Paris'te (Fransa) Jean Plantu ile ortak sergi2006
- Nancy'de (Fransa) karma sergi 2006
Oğuz Makal
Prof. Dr. Oğuz Makal (d. 1950 - Denizli) Yazar, karikatürcü, yönetmen.
İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı, Ankara Siyasal Bilgiler fakültesi Basın Yayın Enstitüsü Radyo-TV Bölümünde öğrenim gördü. Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde Sinema-TV Bölümüne asistan oldu. 1976 - 1979 yılları arasında Manajans/J.W.Thompson ve Pars/McCann Ericson reklam kuruluşlarında çalıştı. 1981'de yüksek lisansını Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yaptı.
Oğuz Makal, 1982-1986 yılları arasında Doktorasını Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde “Türk Sinemasında İç ve Dış Göç” ile yaptı, Türkiye’de ilk sinema doktoru ünvanını aldı. 1987'de Yardımcı Doç. Dr., 1992' de Doçent ve 1997 yılında Profesör oldu.
Yansıma, Gerçek Sinema gibi dergilerde karikatürleri yayınlandı. Çeşitli sergiler açtı, 1975’te İtalya Vercelli Uluslar arası Karikatür Yarışmasında Başarı Ödülü kazandı. Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulunda görev aldı.
Dokuz Eylül Üniversitesinde Lisansta “Dünya Sinema Tarihi”, Yüksek Lisans programında “Türk Sinemasının Ekonomik ve Kültürel Sorunları”, Doktora programında ise “Sinema ve Diğer Sanat İlişkileri” derslerini yürüttü.Şuan Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde bölüm başkanlığı yapmaktadır.Ayrıca aynı fakültede öğretim görevlisidir.
Konu başlıkları[gizle] |
Ödülleri [değiştir]
- 1993 Kültür Bakanlığı Sinema Araştırma - İnceleme - Değerlendirme Kitabı Yarışması Ödülü
- 1996 Uluslararası İzmir Araştırmaları Enstitüsü - Homeros Onur Ödülü.
- 1975 İtalya Vercelli Uluslar arası Karikatür Yarışması Başarı Ödülü
Kitapları [değiştir]
- Türk Sinema Tarihi, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayını, İzmir, 1993
- Sinemaskop Düşünmek, R.Güler Yayıncılık, İzmir, 1993
- Sinemada Yedinci Adam, (Genişletilmiş Baskı), Ege Yayıncılık, İzmir, 1994
- Fransız Sineması, Kitle Yayınevi, Ankara, 1996
- Tarih İçinde İzmir Sinemaları, R.Güler Yayıncılık, İzmir, 1993 / GÜSEV Yayını, Mayıs 1999, İzmir.
- 100 Filmde Başlangıcından Günümüze Güldürü-Komedi Filmleri, Bilgi Yayınevi, Ankara, 1995
- Beyazperde ve Sahnede Nazım Hikmet, YGS Yayınları, İstanbul, 2003
Filmleri [değiştir]
- Kumdan Kale, 2006 [1]
- Küçük Kaçağın Özlemi, kısa film.
- Aile Evi, belgesel.
- Pamukkale, belgesel.
- The End, kısa film.
- Kulalar Yıkılmasın, belgesel.
- Tarih İçinde İzmir Sinemaları, belgesel.
- İzmir’in Görsel Tarihi, belgesel.
- Onların Hikayesi, belgesel.
- Cumhuriyet Sensin , belgesel.
- Allianoi Çağırıyor, belgesel.
Jüri Üyelikleri (önemlileri) [değiştir]
- 1993-1995 Adana Altın Koza Film Yarışması
- 1996 Ulusal Antalya Altın Portakal Film Yarışması
- 1998 Uluslararası İskenderiye Film Festivali
- 1999 Uluslararası Köln Akdeniz Filmleri Festivali
- 2000 Uluslararası Ankara Film Festivali Jüri Başkanlığı
Nuri Kurtcebe
Nuri Kurtcebe, (d. 8 Ocak 1949 Yatağan, Muğla) çizgi-romancı, karikatürist.
Babasının subay olması sebebiyle çocukluğu İskilip, Hakkari, Rize, Turhal ve Denizli'de geçti. 1960 yılında İstanbul'a geldi. Lise son sınıfta babasını kaybeden Kurtcebe'nin eğitim masraflarını futbolcu Metin Oktay ödedi. 1970 yılında bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Devlet Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin yüksek Resim bölümünü kazandı.
Bir reklam şirketinde karikatürist Yalçın Çetin'le beraber karton-film çizerken Oğuz Aral'la tanıştı ve Tekin Aral, Oğuz Alpleçin, Mim Uykusuz ve Ferit Öngören'le beraber Gırgır adlı mizah dergisinin ilk çekirdek kadrosunda yer aldı. Çizgi roman çizmeyi daha çok seven Nuri Kurtcebe, Gırgır'da ilk "Uyduruk Uzay Hikayeleri" başlığı altında kısa metrajlı bilim kurgu çizgi romanları üretmeye başladı.
1971'de Gırgır'da ünlü "Gaddar Davut" çizgi romanını çizmeye başladı. Bu kahraman, orta çağda yaşıyordu fakat farklı dönemlerde güncel olan ile paralel bir hayat sürdü. 1985'te İlhan İrem'in "Pencere Köprü ve Ötesi" müziğini resimledi. 1986 yılında Hürriyet Gazetesi'nde günlük "Mokok" karikatür tipini çizmeye başladı. 1990'da Limon ve Dıgıl mizah dergilerinde çizdiği Bilim Kurgu öykülerinden oluşan ve "İnsanın bu eşsiz gezegendeki serüvenini evrenin sonsuzluğuyla buluşturan boyut farkı" adlı özel çizgi-roman albümü yayımlandı.
Maganda kelimesinin isim babası olan Kurtcebe, 1994 yılında Gaddar Davut çizgi romanını ve "Sessiz sedasız" başlığı altında günlük politik karikatürlerini çizmeye başladı. 1996'da Uğur Mumcu'nun Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi adlı yazısını çizgiye döktü ve Uğur Mumcu Özel Ödülü'ne layık görüldü. 1997'den 1999'a kadar Cumhuriyet Gazetesi'nde çizdiği karikatürlerinden dolayı üç yıl üstüste "Yılın Hasan Tahsin"'leri ödüllerine layık görüldü. 2001'de Nazım Hikmet'in ünlü "Kuvayı Milliye Destanı"'nı çizgi-romana dönüştürdü ve aynı yıl Cumhuriyeti ve çağdaşlığı savunan çizgileriyle Çağdaş Eğitime verdiği katkılarından dolayı ÇEV (Çağdaş Eğitim Vakfı) Ödülü'ne layık görüldü. 2002'de Almanya Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından "yılın Atatürk'çüsü seçildi. 2006'da Anadolu kültürüne yaptığı katkılarından dolayı plastik sanatlar dalında truva kültür sanat ödülüne layık görülen Nuri Kurtcebe, halen Cumhuriyet Gazetesi'nde "Sessiz Sedasız" adlı köşesinde günlük karikatürlerini çizmeye devam etmektedir.
Nehar Tüblek
Nehar Tüblek (1924-1994) Karikatürcü ve mizahçıdır.
Hayatı [değiştir]
Nehar Tüblek, Kabataş Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okudu. İlk karikatürü Amcabey'de çıktı. Hafta, Yavrutürk, Yeni Mecmua, Karikatür, Şaka, Akbaba, 41 Buçuk dergilerinde çizdi. Son Posta, Dünya, Akşam, Yeni Gazete, Hürriyet gazetelerinde siyasi ve kültürel karikatürlerini yayınladı. Gümüş Hurma, Altın Palmiye başta olmak üzere birçok ödül kazandı.
Nehar Tüblek 1924 yilinda Yugoslavya'nin Manastir kentinde dogdu. 1925 yilinda ailece Istanbul'a göç ettiler. Orta ögrenimini Kabatas Erkek Lisesi'nde tamamladiktan sonra I.Ü. Hukuk Fakültesine devam etti. Karikatüre 1943 yilinda lise siralarinda Gündüz imzasiyla basladi. (Gündüz, Osmanlica Nehar anlamina gelmektedir.) Ilk karikatürü, Cemal Nadir'in (Güler) Amcabey Dergisi'nde yayimlandi. Sonralari Hafta, Yavrutürk, Yeni Mecmua, Akbaba, Karikatür, Saka, Dolmus, Tef, Masaallah, 41 Buçuk, Çarsaf dergileri ile Son Posta, Dünya, Aksam, Yeni Gazete, Hürriyet, Günaydin gazetelerini çizdi. Yurt içinde ve yurtdisinda katildigi yarismalarda bir çok ödül kazandi.Yurt disinda kazandigi ödül ve karikatürler için karikatürleri bölümüne bakabilirsiniz. Yurt içinde ise 1959, 1965, 1966, 1967, 1968, 1971, 1972, 1973 Gazetecilik Basari Armagani. 1980, 1981, 1983, 1985, 1986, 1988 Karikatür dalinda Yilin Gazetecisi. 1969 ve 1975 yillarinda Nasreddin Hoca Senligi Diplomasi.Karikatürcüler Dernegi üyesi olan Nehar Tüblek 6 Mart 1995 yilinda Istanbul'da öldü.
Eserleri [değiştir]
- Beygirname
- Paşaname, 1969.
- Ortadirek Albümü, 1997.
- Nehar Tüblek Albümü, 1999.
Necmi Rıza Ayça
Münif Fehim Özarman
Mustafa Eremektar
Mustafa Eremektar (d. 28 Mart 1930, İstanbul - ö. 28 Mart 2000, İstanbul), Mıstık adıyla tanınan Türk Karikatür sanatçısı.
Çizdiği Cemal Nadir Güler portresinin 15 Mart 1947'de Doğan Kardeş'te yayımlanmasıyla profesyonel iş hayatına atıldı. Yavrutürk, Milliyet Çocuk, Akbaba, Tef, Dolmuş dergilerinde ve Son Posta, Akşam, Vatan, Cumhuriyet, Yeni Sabah gazetelerinde karikatüristlik yaptı. 1950’de Mengü Ertel ve Berk Çalıkman’la San Organizasyon’u kurdu.
1962’den 1980’e kadar çizgi filmle de uğraştı. Çocuklara, özel bir önem veren Mıstık, “Bizim Ali”, “Uzay Çocukları” gibi tipler yarattı. “Taş Devri” karikatürleriyle ünlendi. Ayrıca çocuklar için çizdiği karikatürleri 40 Yılda Bir adlı bir kitapta topladı. Eserleri yurtdışında da yayımlanan Mıstık, 1973’te Gabrovo Uluslararası Karikatür Yarışması’nda özel ödül aldı.
Mustafa Eremektar, 2000 yılının 28 Mart’ında hayatını kaybetti.
Ölümünün birinci yılında Nişantaşı (İstanbul)’nda bir çocuk parkına adı verildi
Musa Kart

Musa Kart 1954 yilinda Cihanbeyli'ye bağli Yeniceoba Belediyesi'nde doğdu. İlk karikatürü 1974 yılında Ankara’da mühendislik eğitimi gördüğü yıllarda yayımlandı. Cumhuriyet Gazetesi'nin karikatür çizeri. Başbakan Erdoğan'ı kedi olarak çizdiği için kendisi hakkında dava açıldı. Hakkında açılan davada önce tazminat ödemeye mahkum edildi. Yargıtay'ın araya girmesiyle bu karar bozuldu ve dava düştü. 2006'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü'nü aldı
Murad Gümen
Murad Gümen , 1954’te ailesiyle Türkiye’den ABD’ye göç eden ünlü karikatürist Sururi Gümen’in oğludur.
ABD'de Türk-Amerikan kökenli, çizgi romancı "Murad Gumen" olarak tanınıyor. Ünlü çizgi karakter Mickey Mouse’un da çizerlerinden biri olan karikatürist ve film yapımcısıdır.
1976’da "Erased Off", 1983’te televizyon dizisi "Renald Rap’s Rambling with Renald Rap" filmlerinin senaryosunu yazdı, prodüksiyonunu üstlendi ve yönetti.
Amerikada 70’li yıllardan başlayarak "Holdwater" takma adıyla Ermeni Soykırımı iddialarına karşı Türk tezlerini savunan, Taner Akçam tarafından açıklandı, ama Holdwater'ın cevabına göre, bu daha belli olmayan bir haber.
Metin Üstündağ
Metin Üstündağ, Türk karikatürist ve yazar. Gırgır, Leman, Hayvan ve Penguen dergilerinde çalıştı.
Pazar Sevişgenleri, Pazar Sevişgenleri 2, Pazar Sevişgenleri 3 ve Denemeyenler adlı kitapları bulunmaktadır. Pazar Sevişgenleri adlı bir köşesine devam etmekte ve Penguen dergisi'nde yayın kurulu üyeliği yapmaktadır.
Metin Demirhan
Metin Demirhan (1965, İstanbul - 1 Kasım 2007, İstanbul), Türk sinema yazarı, kısa film yönetmeni ve karikatürist.
Profesyonel meslek yaşamının karikatürle ilgili cephesinde "Kozmo Fare" gibi kendi yarattığı bazı çizgi karakterlerle; sinema yazarlığında ise özellikle "B-film" denilen, gösterime çıktıkları ilk zamanlarda çok fazla ilgi görmeyip küçümsenmiş, ancak sonraki dönemlerde ise "kült yapıt" düzeyine erişmiş düşük bütçeli yerli ve yabancı sinema filmleri konusundaki uzmanlığıyla tanınmıştır.
Demirhan, 1965 yılında İstanbul'da doğdu. Gaziosmanpaşa Plevne Lisesi'ni bitirdi. Lise yıllarından itibaren uğraştığı karikatür sanatına ilişkin çalışmalarını Semih Balcıoğlu ve Raşit Yakalı gibi iki ustanın da desteğiyle Pişmiş Kelle, Çarşaf, Gırgır, Fırt gibi popüler mizah dergilerine taşıyarak profesyonel çizer oldu. Aynı süreçte, sinema sanatının tutkuyla bağlı olduğu korku, gerilim, fantazi gibi alt türleri üzerine de uzun yıllar boyunca araştırmalar yaptı; yazdığı makaleler ve kitaplarla bu türlere dair az bilinen ya da artık bütünüyle unutulmuş B-sınıfı filmleri gün ışığına çıkardı. 80'li ve 90'lı yıllar boyunca, anılan kategoride filmler üzerine yazdığı yazılar, yayımladığı "fanzin" türü dergiler, düzenlediği film gösterimleri ve katıldığı radyo ve TV programlarıyla uluslararası sinema kamuoyunda "trash movie" (çöplük sineması), "underground cinema" (yeraltı sineması) ya da "fantastic cinema" (fantastik sinema) gibi adlarla tanımlanan bu alt-türün ülkemizdeki en derin uzmanlarından birine dönüştü. İngiliz yazar Pete Tombs'un, bütün dünyada büyük bir ilgiyle karşılanan ve içeriğinde de Türk fantastik sinemasına önemli bir bölüm ayrılan 1998 tarihli "Mondo Macabro" (Türkçede: "Fantastik Filmler") adlı kaynak kitabı için Türkiye ayağında danışmanlık yaptı; kitabının Türk sinemasına ilişkin bölümlerini hazırlamak üzere İstanbul'a gelen Tombs'un Yeşilçam'daki emekli yönetmenler ve oyuncularla yaptığı bütün görüşmeleri bizzat organize etti. Ayrıca, yazara kendi alanında eşsiz olan arşivindeki yüzlerce kare fotoğrafı ve kişisel bilgilerini aktardı.
1999 yılında, sinemada benzer konulara meraklı bir diğer isim, İtalyan asıllı Türk yazar Giovanni Scognamillo ile birlikte "B-filmler" konusunda ülkemizde şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kaynağı oluşturan "Fantastik Türk Sineması" adlı eseri yazdı. Kabalcı Yayınları tarafından çıkartılan bu kaynak kitabı sonradan, Türk sinemasının cinseliğe bakışının ayrıntılı bir tarihçesi sayılabilecek "Erotik Türk Sineması" adlı bir başka çalışma takip etti.
2000'lerde, dünyanın dört bir köşesinden Türk sinemasıyla, özellikle de Yeşilçam yönetmenleri tarafından çekilmiş B-sınıfı korku, gerilim, serüven, western ya da bilim-kurgu filmleriyle ilgilenen yabancı sinema araştırmacılarının Türkiye'deki en öncelikli danışmanı, yardımcısı ve de bilgi kaynağına dönüşen Metin Demirhan, kült filmlerimizi dünyaya tanıtma yönündeki gönüllü çabalarını 2005'den itibaren Yunanlı DVD yapımcısı Vassilis Barounis ile işbirliği yaparak sürdürdü. Onar Film adlı dağıtım şirketi üzerinden, bazı Türk fantastik filmlerini Metin Demirhan'ın süpervizörlüğünde Yunanistan pazarında piyasaya süren Barounis, özellikle yapımcı-yönetmen Yılmaz Atadeniz'e ait "Killing" filmlerinin yıllar sonra yeniden günışığına çıkmasını sağladı. Türkiye'den satın aldığı filmlerin eski kopyalarını dijital teknolojiyle onaran ve bu filmlerin DVD menülerine halen hayatta olan kimi Türk oyuncularla, yönetmenlerle, sinema yazarlarıyla yapılmış söyleşiler ekleyen Onar Film, özgün dili Türkçe olan, fakat aynı zamanda Yunanca ve İngilizce altyazıya da sahip pek çok Yeşilçam filmini dünya DVD pazarına sürdü.
2005 yılında, "Baltam Gelecek Kellen Gidecek" adıyla, "Teenslasher" ve "Gore" (genç kuşak karakterlerin çevresinde geçen bol kanlı korku ve gerilim filmi) tarzında bir filmin çekimlerine başlayan Metin Demirhan, "Türkiye'nin sıfır bütçeli ilk gerçek kült korku filmi" sloganıyla hazırladığı bu yapıtın çekim süreciyle 2007 yılı sonbaharına kadar uğraştı.
2007 yılı Ramazan Bayramı'nda ani bir beyin kanaması geçiren Demirhan, ciddi hayati risk taşıyan bu rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi altına alındı. Ancak, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, 1 Kasım 2007 sabahı vefat etti.
Hiç evlenmeyen Demirhan, iyi düzeyde İngilizce bilmekteydi. Yazarın, 2007 yılında piyasaya sürülen, vefatına kadar çalıştığı mizah dergilerinde yayımlanmış çalışmalarını derlediği "Paslanmaz Metal Savaşçı" adlı bir de karikatür albümü bulunmaktadır.
Mehmet Çilingir
Mehmet Çilingir ya da kullandığı takma adla Memo Tembelçizer (d. 1972, İstanbul, Türkiye), karikatür, resimleme ve grafik alanlarında çalışan Türk çizer ve mizahçıdır.
Mehmet Çilingir 1972'de İstanbul'da doğduktan sonra, lise öğrenimini Gaziantep Anadolu Lisesi'nde yaptı. 1989'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümüne girdi. Aynı yıl, amatör düzeyde çizdiği karikatürler, mizah dergisi Limon'da yayımlandı.
Yapıtlarında Memo Tembelçizer takma adını kullanan Çilingir, Pişmiş Kelle dergisine girdi. Yüksek öğrenimini yapmak üzere girdiği grafik bölümünden ve daha sonra başladığı heykel bölümünden devamsızlık nedeniyle atıldı.
1994 yılında Sabah gazetesi'nde grafikçilik, resimlemecilik ve vinyetçilik yaptı. Bu çalışmalarını daha sonra Yeni Yüzyıl, Ateş, Power Ekonomi, Business, Globus, Milliyet ve Dünya'da sürdürdü.
Mizah alanında Pişmiş Kelle dergisinde yaptığı çalışmaların ardından, Gırgır, H.B.R maymun, L-Manyak, Lombak, Penguen, Kemik ve Fermuar gibi mizah dergilerinde etkinlik gösterdi.
2004'te yaptığı Beyoğlu konulu heykel ile "Beyoğlu 14-18" adlı karma sergiye katıldı.
En bilinen yapıtları ”L-Manyak Şehitleri”, ”Lombak Şehitleri”, ”Aşık Memo”, “Rrospu Çocuğu Memo”, “Ben Bir Eşşeğim” adlı çizgi romanları, “MAST-DER”, “Biraz da Yiğrenelim” adlı hikâyeler ve “Köşe Bu Boru Değil”, “Eşşek Cenneti”, ”Yallah Tazyik”, ”Yağlı Geçmiş Zaman”, "Utanmadan İddia Ediyorum" adlı karikatür köşeleridir. Bu yayınlanmış yapıtlardan oluşturulmuş “L-Manyak Şehitleri”, “Lombak Şehitleri” ve "Zort!: Dünyanın en iğrenç insanı Memo Tembelçizer" adlı üç adet çizgi roman albümü ve “Biraz da Yiğrenelim” adlı bir adet hikâye kitabı bulunmaktadır.
Şu an, kurucularından olduğu Uykusuz adlı karikatür dergisinde yazmaya ve çizmeye devam etmektedir. Aynı zamanda Gentleman dergisinde resimleme çalışmaları yapmaktadır.